Saturday, October 15, 2011

Popotnica današnjim protestom

Neoliberalizem nas uči, da smo sami odgovorni za svoje odločitve in dejanja. Zakaj bi tudi banke, ki skupaj z vsemi njihovimi strokovnjaki, modelčki, računalniškimi simulacijami itd. odločajo, komu dati kredit in komu ne, ne bile odgovorne za to, da so se pač odločite dati kredit napačnim podjetjem? Podjetja propadajo, ljudje izgubljajo službe, države bankrotirajo – zakaj ne bi tudi banke?

Pravijo nam, da zato ne, ker so banke preveč pomembne za celotno gospodarstvo; ker so krvni obtok, po katerem teče kri gospodarstva (denar). Razen prek bank baje ne poznamo načinov, kako dati infuzijo stagnirajočemu gospodarstvu. A jih res ne? Morda je čas, da si jih izmislimo. Se mar ne na ta način odvija razvojna evolucija?Banke baje ne morejo propasti, ker bi s tem upniki morali odpisati svoje terjatve – depozite. Država naj bi sicer jamčila za pologe v višini do 20.000€. V vsakem primeru pa ljudje, ki danes protestirajo, najbrž nimajo kaj dosti izgubiti. Torej!?

Marijana Koren


Prispevek odraža mnenje avtorja in ne nujno tudi društva.

4 comments:

 1. Sem slišal, da nek človek, Matej po imenu, pripravlja izčrpen odgovor na ta blog. Kar se tiče mene, podpiram proteste, ki so očitno nekaj posebnega. Prvič po tem da so globalni, solidar(nost)ni, drugič pa po tem, da spodbujajo vsem k razmisleku, k idejam - kakor praviš sama: izmislekom ... pravijo, da okupatorji nimajo "jasnih idej" - češ da je v tem pomanjkljivost ... pač nasprotno! - enkrat za razliko si priznajmo: NE VEMO. Nimamo pojma. Ampak vemo, da to sedaj ni OK. Čas za refleksijo.

  ReplyDelete
 2. Kam zahaja naš svet, to je za bruhat.

  ReplyDelete
 3. Pozdravljeni gospodje in gospe.
  Jaz sem finančno, ki omogoča posojila za vse ljudi v stiski. Prosim pišite mi, da dobijo posojilo hitro, varno in brez protokola.
  E-pošta: bernalescieux@gmail.com

  ReplyDelete