Sunday, August 1, 2010

Goreči grm bankovcev


Avgusta 1994 je umetniški kolektiv z imenom K Foundation zažgal miljon angleških funtov. Bill Drummond in Jimmy Cauty sta to storila na odročnem otoku (ker je sicer zažiganje denarja nelegalno.) Ta vsota je predstavljala vse, kar sta zaslužila z glasbenim bendom The KLF, ki je imel nekaj hitov.



Dejanje požiganja denarja sta posnela, posnetek lahko brez težav dobite na Netu: Watch the K Foundation Burn a Million Quid. Gledanje posnetka mi daje podobne občutke, kot če bi gledal kak snuff film, na kar se vprašam, če ni morda prav to namen posnetka - da se zgrozim nad tem, da me takšna reč lahko zgrozi.

Stvar sta snemala z domačo kamero in nista prodala pravice filma kakšni TV; ne gre za to, da bi s sežigom denarja zaslužila še več denarja. Novembra '95 se odločita, da razpustita K Foundation in se zavežeta 23 letni tišini o dogodku. Kljub temu je Drummond parkrat vendarle spregovoril.

Fundacijo sta ustanovila z namero, da bi z denarjem, ki sta ga prislužila s pop bendom (kot že rečeno, the KLF) - pomagala umetnikom, ki niso imeli tolikšnega uspeha kot onadva, a na koncu vendarle skleneta drugače:

We realised that struggling artists are meant to struggle, that's the whole point. Instead the duo decided to create art with the money.

Skratka, namesto, da sta denar uporabila za financiranje mladih umetnikov, sta naredila umetnino iz denarja. - In to je, ga sežgala. Na javnih predvajanjih filma so ljudje predvsem spraševali reči tipa: kaj pa če tvoj otrok zboli in bi potrebovali denar za operacijo in zakaj nista denarja raje podarila ljudem, ki ga potrebujejo? - Nisva žgala hrane ali oblek - le papir, sta odgovorila.

Ker sama nista ponudila interpretacije umetniškega dejanja, ne bom niti jaz. Namen tega bloga je le, da usmerim vašo pozornost na to presenetljivo in nenavadno gesto, obenem pa da opozorim na sledeče.

Če brskate material na Netu o sežigu, boste videli, kako se postopoma, od 1994 naprej, njuna gorečnost za dejanje zmanjšuje. Najprej imajo njune izjave še nek anarhističen, uporen prizvok, kasneje pravita, da sama ne vesta, zakaj sta to storila - da je dejanje brez smisla in kasneje še da najdevata nove in nove smisle vsak dan (tj., da je dejanje, ki sta ga naredila v preteklosti, vir vselej novih smislov v sedanjosti: da je nesmiselno, a osmišljujoče). Nazadnje pa vendarle leta 2004 Drummond izjavi, da mu je žal. - Da skratka dejanje obžaluje ... zdaj je dejanje le še nesmiselno in nič več.



To pa ne zmanjša umetniškega dejanja. Gotovo je dejanje poskus osvoboditve iz krempljev vseprisotnosti trga, vseprisotnosti menjave v človeških odnosih. Tako bi tudi smislu lahko rekli denar duha. - Kar smo izgubili v funtih, smo pridobili v smislu (življenja). - Prelahko! - požig naj bo še brez vsakršnega smisla. Šele tako, vnemar, zastonj, tjavendan - šele tako je požig zares to, kar mora biti. Ni nikakršnega povratka, nikakršne menjave v drugo valuto, v npr. "valuto smisla".

Bodisi umetnika nista na ravni svoje umetnine ali pa - kar je bolj verjetno, a vseeno - sta namerno šele s tem, ko izrazita obžalovanje, zares ločita od svoje umetnine, in ona od njiju. Umetnina se emancipira od umetnika.

Tem bolj se ogenj njune strasti ugaša, tem močneje žari goreči grm bankovcev iz 1994.



Jure Kralj


Prispevek odraža mnenje avtorja in ne nujno tudi društva. 

2 comments:

  1. Svoj čas sem bil tudi sam goreč KLF fan. Njihovi hiti so bili prava osvežitev pop scene. Te zgodbe pa nisem poznal. Zadnjič, ko sem slišal o njih, je bilo več let nazaj, ko se je vrtel nek njihov remiks, ki pa ni požel nekih večjih ovacij. Zanimivo pisanje, Jure!

    ReplyDelete
  2. Hvala, David. Zanimivo, da v besedilih KLF že napovedujejo, kaj mislijo narediti z zaslužki benda. Ne neposredno, a so namigi vsepovsod. "Build a Fire" pesem npr. v kateri se ponavlja refren "They're gonna build a fire" - ali pa v "Justified & Ancient" v besedilu nastopi "But if you don't like what they're going to do /
    You better not stop them 'cause they're coming through" - kar naredi stvar še bolj zanimivo: ne le da so pač sežgali miljon funtov, ampak sta ustanovila bend (oz. vsaj snemala bolj spevne komade) PRAV ZATO, da prideta do zadnjega dejanja (dodaten dokaz za to je, da je Drummond spisal nek posmehljiv priročnik v katerem piše kako narediti pop hit na hitro - v katerem med drugim reče da je učenje inštrumentov zguba časa) ... Skratka, bolj kot človek bere o zadevi, bolj očarljiva je.

    ReplyDelete