Saturday, May 15, 2010

Prihajajo študentski protesti – gremo na žur!


Spet prihajajo študentski protesti. Tokrat bo Študentska organizacija zanje porabila najmanj 50.000,00€, kar znese približno 21 letnih štipendij, za katere bodo protestirali. Ljubljanske ulice bo zopet zasedlo rajanje študentov, ki bodo predvsem izkazovali to, kar jim pomeni študentsko življenje. Ponavlja se scenariji iz pred štirih let, ko so se na t.i. črno sredo (19.4.2006) študentje angažirali proti Bajukovim reformam študentskega dela – z edino razliko, da je podmladek Nove Slovenije tokrat na strani protestnikov.

No, protestirali so češ še za celo kopico drugih stvari. Tudi sedanji Zakon o malem delu ima določene pomanjkljivosti, o katerih se študentje (ta termin se sedaj že v splošnem uporablja za označevanje pripadnikov Študentske organizacije Slovenije) sicer niso pripravljeni pogajati. Vendar: povod teh protestov je vedno lahko le eden in isti – reforma študentskega dela in posledično izpad iz proračuna Študentskih organizacij. 


                                          19.4.2006, protest študentov (ups, koncert)
 
Prav žalostno je, da se študenti, ta cvet bodoče inteligence, vedejo kot najbolj ozkogleda interesna skupina, ki jih skrbi samo za svoje bone in ohranjanje študentskega dela, pri čemer ne zmorejo niti te koristoljubne daljnogledosti, da bodo čez nekaj let tudi sami (uspešno ali ne) prenehali biti študenti in takrat sami ne bodo zmogli dobiti zaposlitve – zaradi študentskega dela. Kaj šele, da bi videli izkrivljanje, ki ga na trgu delovne sile povzroča študentsko delo in nesorazmerne profite nekaterih na račun tega. Kaj šele, da bi onkraj lastnega interesa utegnili videti bedo naraščajoče brezposelnosti in zanikrnih pokojnin, za katere je malo delo – čeprav ne optimalna, lahko vsaj zasilna rešitev. Za tako ozkogledo mišljenje si protestirajoči študentje ne zaslužijo niti ene dodatne štipendije. Nasedajo argumentom, da brez študentskega dela ne bodo mogli študirat, čeprav imajo od študentskega dela v sedanjem formatu lahko korist le študentje, ki dejansko nimajo nobene intence študirati, temveč bi le radi bili zaposleni in prejemali redne prihodke. Ker pa je dandanes lažje dobiti status študenta kot pa redno zaposlitev, je tudi študentsko delo – brez zdravstvenega, pokojninskega itd. zavarovanja – v redu. Če pa zmore kdo študirati ob 8 urnem delovniku, je jasno, kako neresno je pri nas opredeljen študij – kar je pravzaprav to, zaradi česar bi morali študentje protestirati.

Kar me ob organizaciji teh protestov najbolj skeli, je grozljiva moč propagande. Koliko dodatnih študentov lahko na ulico spravi dodatni evro, porabljen za oglaševanje protestov? Ko bomo odgovorili na to vprašanje, bomo videli, kako poceni je študentski intelekt. Študentje in dijaki, ki bodo v sredo za dva glaža vina in en povprečen bend protestirali proti malemu delu, ne da bi v resnici vedeli, kaj jim sedanje študentsko delo prinaša, so sramota za študentski stan. 


Bolj razdelan članek z naslovom "Študent sem, torej delam: študentsko delo ali o pravici biti najbloj poceni delovna sila na trgu", začinjen z nekaj anekdotami, si lahko preberete tukaj.

P.S. Videla sem propagandne plakate, ki razobešeni po celi Ljubljani, vabijo: "Skupaj na štrajk!" A ni to žalitev za delovsko gibanje? Štrajk? S čim boste pa grozili ... z odpovedjo brezplačnemu študiju?


Marijana Koren


Prispevek odraža mnenje avtorice in ne nujno tudi društva. 

22 comments:

  1. na glaž, dva, protestirat proti protestom!

    ReplyDelete
  2. škoda, ker je vse to res

    ReplyDelete
  3. haha, slab dan so zdbrali, po lampijončkih se mariborčanom po moje ravno ne bo dalo stat v Ljubljano :D

    ReplyDelete
  4. sam grem protestirat proti ukinitvi subvencije toplega obroka, ki bi ga mogel imeti zagotovljen vsak dijak. poleg tega pa vsi po internetu govorite le o malem delu. kaj pa še druge stvari? na to pozabljate in se posvečate le enemu.

    http://skupaj.info/ počekirajte

    ReplyDelete
  5. Le enemu se posvečamo zato, ker je le eno vedno razlog organizacije protestov - tj. ukinitev študentskega dela, kakršno obstaja sedaj. Vse ostale točke pa so tam samo za lepo videt … vsi ostali zakoni, ki se tičejo študentov gredo v proceduro brez kakršnihkoli protestov, ne glede na to, kakšne spremembe prinašajo, če se le ne dotikajo študentskega dela. Študentski domov, štipendije, plače delavcev, pokojnine in vse ostalo, kar je navedeno, niso težave od včeraj, čeprav ni bilo nobenih groženj in jih tudi ne bi bilo, če se ne bi pojavil zakon o malem delu.

    Glede dijakov pa je tako, da morate pač gledati s kom kolaborirate. Na koncu bo prišlo 50 avtobusov dijakov protestirat za malice ali proti ukinitvi štipendij, izpadlo pa bo, da vsi protestirate proti malemu delu. Morali bi pač organizirati ločene shode ali pa vsaj v sredo ločeno protestirati … lahko pa se domenite s študentsko organizacijo, da skupaj protestirate proti malemu delu, potem pa vam oni iz dajatev iz študentskega dela financirajo malico :)

    ReplyDelete
  6. Strinjam se z vsem povedanim!
    Najhuje je to, ker se študent (in dijak) dejansko proda za dva deci vina. Bolano.

    Dodala bi samo še nekaj glede oglaševanja in propagande ... ogabni so mi ti plakati obešeni na lokacijah in prostorih, ki eksplicitno niso namenjeni oglaševanju! Na primer na kontejnerju za smeti ... ko plakat pokrije vsebino, ki razloži, kaj od plastike gre v kontejner in kaj ne. Pustimo malenkosti, ki jih opazim sama, ampak bodite protestniki fer in potem vse plakate SAMI tudi odstranite!

    ReplyDelete
  7. hahaha... se vidi da tega ni pisal študent/ka... take k vi bi js... udaru res... ukinitev studentskega dela???
    druzina ima 2 otroke... oba starsa imata bo 500 € plače... 1000 € ? za 4 ljudi? in oba otroka nesmeta it delat ker sta (še) študenta???
    vi ki ste to pisala imate očitno polno rit denarja... MRŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ

    ReplyDelete
  8. Pozdravljeni,
    Odličen sestavek
    Glede prejšnega komentarja,pa star sem 29 let in še vedno delam prek študenta,še diplomo sem premaknu iz junija na oktober da sem imel daljši staž in da me delodajalec ni brcnu v rit
    Res me zanima kdo od teh protestantov dela zaradi socialne note
    Servisi so vas napumpali
    In enkrat bo tudi študenstka inteligenca rekla DOVOLJ
    šli bomo na ulice in bomo požgali vse sevise in klube kjer se zbirajo in zapravljjo naš denar za napol zastonj smučarske karte,žure
    Dovolj je
    dovolj jih mamo
    Če hočejo kaj delati naj si sami zaslužijo denar
    ne pa da zapravljajo evre ki sem jih jaz zaslužil da sem lahko kopil kruh in mleko

    ReplyDelete
  9. Torej:
    1.) preden greš protestirat se vsaj pozanimaj proti čemu ... ukinitev študentskega dela? Kje si pa to pobral?
    2.) opisana 4 članska družina z 1000€ dohodka --- zagotovo 2. državni štipendiji in študentski dom za oba otroka (pojdi brat zakon o štipendiranju).
    3.) za tvojo informacijo: nimam polne riti denarja in sem študent, ki živi z 270€ štipendije na mesec, borne pokojnine staršev ne izkoriščam, kot študent pa ne delam, ker jemljem moj študij resno, kar pomeni, da 8. urnega delavnika za daljše obdobje, ki mi ga ponuja študentski servis, ne morem kombinirati s študijem.

    ReplyDelete
  10. Živjo!

    Mene prvo žalosti to, da pod "Anonymus" dobiš raznotere komentarje ... in da si nekateri po spletišču dajejo duška vedno znova in znova. Ampak okej, to je problem i-kulture oz. njene odsotnosti.

    Jah, Črna sreda tudi meni iz taistih pijanskih razlogov, s katerimi je težko opravičevati moralno držo in pravice oziroma krivice, ..., že takrat ni bila povsem po godu.

    Trakec sem vzel in ga nosil, poleg znamenja upora (mal pa morš bit, ane) tudi zato, ker mi je všeč oranžna, ...
    ampak nisem si še čisto na jasnem, kaj naj si mislim o vsem skupaj.

    Definitivno LEVJI DELEŽ igrajo ŠOS in ŠOU-i, ker se pač financirajo iz državnega denarja in denarja šservisov (pišem na pamet - je to sploh res?).
    Slišal pa sem tudi nekaj zanimivih direktnih izjav ministra, ... ki tudi niso za v javnost in za kulturno omizje.

    Spremenit bi bilo treba obstoječi sistem, to je gotovo.
    Nisem pa si na jasnem, ali bi ta sprememba lahko šla preko spreminjanja in dopolnjevanja prejšnjega sistema ... ali pa preko nove direktive, novega zakona, ki bi pahnil voziček po klancu navzdol ... in kje bi se le-ta ustavil, .. to bo/bi verjetno pokazal čas.

    "Kdo zná noč temno razjasnit, ki tare duha?"

    ReplyDelete
  11. Ljuba avtorica, zamerim ti kolaboracijo pri odtujevanju besede "študenti" ljudem, ki menijo, da jim je s prisilno vključitvijo v ŠOS storjena sila, ljudem, ki v sredo organizirajo protest v ljubljanskem Parku prekercev, ter še dobremu delu drugih, no, študentom.

    Zdaj pa k stvari. Kakor sem že besen na ŠOS in vse ostale ŠO kratice za neizkoriščanje vzvodov prisile, s katerimi razpolagajo, za karkoli drugega od branjenja lastnih plač, honorarjev in raznih postranskih prihodkov, pa se mi zdi dovolj pomembno usmeriti pozornost na dejstvo, da marsikdo dejansko nikakor ne plača računov brez priložnostnega dela, katerega omogoča sicer nedvomno bolan institut študentskega dela. Z mano vred, ob čemer bi le stežka rekel, da si privoščim kakršenkoli luksuz poleg hranjenja dveh muc(razen če kot luksuz štejemo nebivanje v koprskem dijaškem domu, ki gnije z vseh strani ter med sto osemdesetimi prebivalci premore eno in pol kuhinjo ter dva venomer zaklenjena družabna prostora).

    Prav tako ni zanemarljiv podatek, da predlog novega Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev predvideva ukinitev štipendij za dijake do osemnajstega leta, kar je samo po sebi več kot zadosten razlog za glasen protest. Da slednje prejme manj pozornosti kot ZMD, je sramotno, a ker je za to odgovoren ŠOS, je ta sramota razumljiva. Ni pa prekokurčnost motivirajoče propadande razlog, da se zavrže protest kot tak - ne glede na mobilizacijske razloge še pomeni množico protestirajočih na ulici in mnoštvo glasov, katerim lahko pridamo (in, IMO, moramo pridati) svojega. Pa ne znotraj simbolnega okvira iste manifestacije, dveh piv in zanič benda, temveč kot lasten protest z jasnimi cilji, ki so prosti nakladanja o "zdravem jedru študentskega dela", ker pač imamo druge interese od partikularnega okoriščanja se s sredstvi od slednjega.

    ReplyDelete
  12. Strinjam se, da je ukinitev dijaških štipendiji mladoletnikom lahko dober razlog za protest, ampak žal bo v takšni organizaciji ta točka izzvenela. Organizatorji protesta se ne bodo pogajali z vlado v smislu: dobro, dejte nam štipendije, mi pa se odpovemo sedanjemu formatu študentskega dela in našim prihodkom. Zaradi takšne motivacije protestov, so tej, ne glede na vse izpostavljene točke, samo način izsiljevanja sedanjega formata organizacije študentskega dela.

    Poudarjam: "organizacije študentskega dela v sedanjem formatu". Zakon o malem delu ne bo ukinil študentskega dela, ampak ga le preoblikoval v nekaj, kar je dejansko bolj slično temu nazivu kot pa sedanje stanje. Meni se zdi zakon o malem delu dobra rešitev, čeprav bi morda potreboval kakšno predelavo, o kateri pa se "študentje" (beri ŠOS in ŠOUi) razumljivo niso pripravljeni pogajat, ker to ni v njihovem interesu.

    Malo delo bi moralo biti obdavčeno z stopnjo, ki je nekoliko nižja od običajne zaposlitve, vendar ne toliko nižja (kot je sedanje študentsko delo), da se delodajalci odločajo za redno menjavanje študentskega kadra, od katerih zahtevajo, da delajo kot da bi bili redno zaposleni (namesto, da bi koga dejansko redno zaposlili): na študentske napotnice se zaposluje od rentgenologov do učiteljev in vse vmes. Študentsko delo bi moralo biti obdavčeno toliko, da se delodajalcem vselej ne bi splačalo na redno delovno mesto neprestano menjavat in uvajat nov študentski kader, ki bo prej ali slej izgubil napotnico.

    Posledica zakona o malem delu je po mojem tudi ta, da bodo na trgu malega dela res nastopila dela, ki jih študent lahko opravlja ob študiju in se zato tudi posveča študiju, ki je po definiciji njegova glavna skrb; ne pa, da študent študira zato, da lahko dela, in noče končati študija zato, ker potem ne bo več mogel delati.

    Skratka: meni se zdi zakon o malem delu načeloma dobra rešitev; študentje bi se morali o njem pogajati zato, da bi bil spisan na takšen način, da bi čim bolje dosegel svoje cilje – kar pa je, glede na konflikt interesov, nemogoče.


    Glede kolaboracije z vsemi ostalimi mediji pri uporabi besede »študent« za predstavnike ŠOS-a in ŠOU-ov in njihove podpornike, pa se opravičujem (nekje v tekstu sem to omenila). Tudi mene prizadene, ko moj status enačijo z omenjeno interesno skupino … se bom potrudila uporabljati navednice.

    ReplyDelete
  13. Jutri je na EF javna debata o malem delu - vabljeni!


    MALO DELO – nujna reforma ali žrtvovanje mladih?

    Debatni klub EF bo ta torek, 18.5. ob 17h, v Plavi Dvorani Ekonomske fakultete izvedel Javno debato na temo novonastalega Zakona o malem delu.

    Gostje: Romana TOMC (direktorica Javnega Sklada RS za razvoj kadrov in štipendije), Dejan LEVANIČ (poslanec SD), Dr. Aleksandar KEŠELJEVIČ (makroekonomist) in Dr. Mitja KOVAČ (gospodarski pravnik)

    Debaterji: Urška Derganc, Mitja Jurkovnik, Nina Konvalinka in Marko Oršanić
    Javno debato bo povezoval Peter Horvat

    več: http://debatniklubef.wordpress.com/

    ReplyDelete
  14. "Malo delo bi moralo biti obdavčeno z stopnjo, ki je nekoliko nižja od običajne zaposlitve..."
    no ja zakon predvideva višjo obdavčitev

    kar pa se tiče samega zakona; nekateri mislite, da bo potem več dela za mlade diplomante. pa bo res?
    močno dvomom, v to saj bo malih delavcev bistveno več kot je sedaj študentov.
    in več delavcev pomeni večji pritisk ter posledično pripravljenost delati za nižje plače, kar učinkovito obide višjo obdavičet.
    ja novi zakon bo vam mladim diplomantom ceno še znižal.
    razen tega novi zakon še bolj sili delavce v fiktivne vpise, baje se tega hoče vlada znebiti, ker bodo le fiktivno vpisani delavci, ki bodo imeli cel dan časa lahko za delo tekmovali z upokojenci in brezposelnimi.

    problem bi lahko zelo preprosto rešili z vzpostavitvijo skupnih vpisov med univerzo ter samostojnimi visokošolskimi zavodi, kar bi pomenili konec fiktivnih vpisov ter posledično manj študentov s polnim delovnim časom in posledično več dela za mlade diplomante.

    takole govoril sem sedaj me pa skritizirajte itak tega bloga nebom več pogledal in ja komentiral sem kot anonimnež in si dal duška

    ReplyDelete
  15. - enotna evidenca vpisa je v povezavi s študentskim delom zgolj sekundarna rešitev za problem, ki se nahaja nekje drugje (vprašati se je treba, kje je razlog fiktivnih vpisov)
    - zakaj bi se delavci vpisovali na faks zaradi dela, če so zaposleni, in če niso, so brezposelni in lahko prav tako delajo prek malega dela
    - število delovnih mest za mlade diplomante se zaradi spremembe zakona nedvomno ne bo povečalo (ker je število delovnih mest povezano z gospodarsko aktivnostjo); razlika pa bo v tem, da možnost pridobitve dela ne bo več vezana na študentski status, zaradi česar mladim diplomantom ne bo treba žicat mlajše kolege za študentske napotnice (s katerimi delodajalci pogojujejo delo) ali celo še huje, ne oddat diplome zato, da lahko ohranijo delo
    - glede nižjih plač pa je tako: a se tebi zdi normalno, da študent na delovnem mestu prejme 50% višjo plačo kot nekdo, ki ja tam zaposlen že 20 let?

    ReplyDelete
  16. Pozdravljena Marijana,
    sem komaj danes prebrala članek (v trenutku, ko sem si lahko med štirimi stenami odpočila od piskajočih pijanih dijakov). Vse pohvale za članek in seveda čestitke za branost. :)

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Zavod ŠOLT, ki je v polovični lasti Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani, je za 105.000 evrov kupil 13-metrsko jadrnico, ki naj bi vozila za šolo jadranja za študente, ki jo ustanavljajo na Hrvaškem
    30.000 € in še malce čez je vreden BMW, v katerem se vozi predsednica Katja ŠOBA.

    ReplyDelete
  19. "38.000 € so porabili za svetovanje pri nakupu nočnega kluba
    Bachus
    47.000 € so porabili za svetovanje o možnosti nakupa
    kopališča Lagune
    3.000.000 € je ŠOU ponudil za
    nakup nočnega lokala Bachus
    5.000.000 € je ŠOU ponudil za nakup
    kopališča
    105.000 € je ŠOU plačal za 13
    metrsko jadrnico
    30.000 € in še malce čez je vreden BMW v katerem se
    vozi predsednica ŠOU
    Katja ŠOBA

    Sponzorira se oddajo Hribar
    In še kupe drugih idiotizmov"

    ReplyDelete